dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Pegascon 2014 - fantasy tradícia pokračuje

Návratka k druhému obnovenú ročníku akcie Pegascon 2014, zameranej na subkultúry sci-fi, fantasy, horor či anime.

Obnovená tradícia akcie Pegascon znovu do Prešova prilákala desiatky priaznivcov fantasy, sci-fi, hororu či anime. Špeciálne pre tento večer sa konalo divadelné predstavenie R. U. R. Pôvodná reportáž vyšla v Korzári (link na konci článku) pod názvom Pegascon: Mladí fičia na anime, objavili Čapka vo februári 2014. Bonusom akcie bolo, že Miško vyhral jednu cenu v tombole :)

Divadelnou dramatizáciou svetoznámeho diela Karla Čapka R. U. R. vyvrcholil sobotňajší Pegascon.
Pútavé prevedenie hry, v ktorej sa roboti pokúsia ovládnuť svojich stvoriteľov, vyvolalo nadšené reakcie publika.

Čajovňu Abarat v sobotu od rána zaplnili priaznivci fantasy, sci-fi a podobných žánrov všetkých vekových kategórií. Celý deň sa konali prednášky, sledovali filmové ukážky, hrali stolové hry, viedli diskusie...

„Som tu prvý raz. Deväťdesiat ľudí odtiaľ poznám, teším sa, že spoznám i ďalších. Mám rád túto subkultúru, spoločenské hry, RPG (hry na hrdinov - pozn. red.), týchto mojich kamošov - magorov, čo myslím v dobrom. Niektorí ľudia toto nepovažujú za normálne, ale podľa mňa je to úplne geniálna forma zábavy, “ povedal Eduard Horský z Prešova.

Medzi účastníkmi Pegasconu nechýbali ani fanúšičky anime.
Japonským mýtom bola venovaná jedna z prednášok. Mladé Prešovčanky Kristína, Katarína a Petra prezradili, že japonské anime (filmy) a mangá (komiksy) sú medzi mladou generáciou obľúbené. Na ich pravidelné stretnutia chodieva aj viac ako dvadsať ľudí.
„Baví ma to odjakživa. Sledujem anime, čítam mangá, snažím sa ich aj kresliť. Niekedy kopírujem známe veci, ale vymýšľam si aj vlastné, “ uviedla Petra Richterová, ktorá zatiaľ svoju tvorbu nezverejňuje.
No keď bude mať viac prác, možno sa o to pokúsi.
„Skúšala som to, ale veľmi mi to nejde. Takže ostanem pri pozeraní a čítaní, “ doplnila ju kamarátka Kristína. Účasť na Pegascone si pochvaľovali.

Okrem mladej generácie nechýbala ani tá najstaršia. Medzi hosťami boli spisovatelia legendárnych sci-fi diel. Domáci Jozef Žarnay i Františka Vrbenská z ČR, ktorá si pochvaľovala rodinnú atmosféru Pegasconu.
„Mám tu i rovesníkov, “ pousmial sa J. Žarnay, ktorý označil stretnutie za „výborné, na prešovskú úroveň vynikajúce“.
Ako doplnil, žiadne otázky mladých ľudí ho nezaskočili: „Boli rovnaké ako na všetkých besedách, to je jedno, či tu alebo v Bratislave.“

Tomáš „Amos“ Kostelník sa svojím koníčkom živí. Konkrétne divadelným šermom v mušketierskej šou v nemeckom zábavnom parku. Minulý rok bol v zahraničí, tento rok mu nič nebránilo než prísť na Pegascon.

„Mne sa tu veľmi páči. Je to svet, ktorý mám veľmi rád, “ zdôraznil.
Na akcii bol ako dobrovoľná výpomoc. Zároveň fungoval ako figurant pri prednáške Jozefa Frajkora o šerme vo filmoch a seriáloch: „Robil to Jozef, ja som bol sparing-partner pri ukážkach. Spomalil film, seriál a hneď sme aplikovali, čo tam robili nesprávne a ukazovali sme, ako sa to dalo spraviť ináč, rýchlejšie a efektnejšie.“

Pegascon si už druhý rok vzala pod svoj patronát Alena Frajkorová. „Ľudí prišlo viac ako vlani, no chceme na organizácii do budúceho roka viac zapracovať. Napríklad program bol veľmi dlhý, niektorí návštevníci museli odísť skôr, “ podotkla.

Čítajte viac: http://presov.korzar.sme.sk/c/7113276/pegascon-mladi-ficia-na-anime-objavili-capka.html#ixzz34DazZ6f1
(Na tejto linke nájdete aj fotogalériu.)

Návratka k predchádzajúcemu ročníku:
http://frenky.sk/clanok/838/pegascon_2013_-_comeback_po_rokoch.html

Trochu iný pohľad na fantasy a sci-fi: http://frenky.sk/clanok/882/znouzectnost_vs-_fantasy_a_sci-fi.html

 
13.6.2014 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 4523 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS