dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Grilované špeciality II.

Ďalšia várka výnimočných špecialít pripravených na grile, pričom nechýbajú ani ryby. Jedlá: Pstruh v jesenných farbách. Pomarančový steak. Morské ražniči na kôpre.

Aj tieto recepty pochádzajú zo súťaže Gril párty, no, ako som už písal, nemám k nim už fotky. Bohužiaľ, v Korzári boli v danom čase zverejnené aj s fotografiami (tu som využil len ilustračku z podujatia), ale čo už. Samotné recepty sú však platné, tak teda dobrú chuť.

Prvý recept pripravili Marek Palčák a Peter Krištof (v tom čase z reštaurácie Penzión u Nestora) a získali ním cenu divákov na Gril Párty 2004, ktorú zorganizoval Prešovský zväz kuchárov a cukrárov.

Pstruh v jesenných farbách

Potrebujeme:
1 pstruh (cca 300 g), 1 mrkvu, niekoľko plátkov slaniny, 1 brokolica, morské riasy (1 balenie), soľ, mleté čierne korenie, rybacie korenie, strúčik cesnaku, horčica (1 KL), zaferano; na prílohy: paradajka, uhorka, baklažán, šampiňón, paprika, cibuľa, zemiaky (prípadne aj kyslá smotana, mleté čierne korenie, petržlenová vňať a soľ)

Postup:
Najprv pstruha vykostíme - pozdĺžne vyberieme chrbtovú časť, a to tak, že začneme od hrude, aby sme nechali taký plátok ryby. Tento plátok pstruha osolíme, pridáme čierne korenie, rybacie korenie, trošku cesnaku a horčice. Potom mäso pomelieme, urobíme z neho taký „kutér“ (fáš) z pomletého mäsa a korenia zaferano, ktoré rybie mäso zafarbí mierne do žlta. Natrieme korením, pridáme morské riasy (dostať ich kúpiť v obchode) a zasa sa urobí fáš, no namiesto zaferana pridáme brokolicu. To sa takisto „vykutruje“, zase sa natrie korením a do stredu sa dajú kvôli kontrastu pásiky uvarenej mrkvy. Pridá sa slaninka, ktorá sa položí na obal nakrájaná na pásiky. Potom sa pstruh zroluje, dá do alobalu a pomaly sa pečie na tých 150 - 180 stupňoch 15 až 20 minút. Viac nie. Ako prílohu podávame zeleninový špíz. Na ihlu sa napichaná paradajka, uhorka, baklažán, šampiňón, paprika a cibuľa, opečie sa a potrie maslom. K tomu ešte pridáme opekané zemiaky, alebo „vydlabaný“ zemiak, v ktorom bol dressing zložený z kyslej smotany, čierneho korenia, petržlenovej vňate a soli.

Dobrá rada:
Zaferano je výborné voňavé korenie. Je podobné ako karí korenie. Dostať ho u nás bežne kúpiť v obchodoch, ale nahradiť a dá práve karí korením.

-

Pomarančový steak

Potrebujeme:
hovädzia roštenka (200 g na porciu), 2 pomaranče, 2 citróny, balíček nelúpaných pražených mandlí, strúhanka, soľ, balíček hrozienok, na prílohu nové zemiaky, soľ, červená paprika

Postup:
Narežeme steaky na jednotlivé porcie, urobíme do nich váčik (dieru), ktorú vyplníme plnkou. Tá pozostáva zo zmesi postrúhanej kôry pomaranča a citróna, z pomarančovej a citrónovej šťavy, strúhanky, hrozienok a postrúhaných mandlí. Touto plnkou naplníme steaky, ktoré sa predtým pácovali v pomarančovej a citrónovej šťave. Tou sa potierajú aj počas grilovania. Ako prílohu podávame americké zemiaky, ktoré pozostávajú nových zemiakov, ktoré sú nelúpané, prekrojené napoly, osolené a natreté červenou paprikou.

Dobrá rada:
Steaky sú lepšie vtedy, keď sú robené na anglický spôsob. Teda mäso je zvonku upečené a zvnútra ružové. Dosiahneme to tak, že ho grilujeme pomalšie, na miernom ohni. Takto grilujeme i zemiaky.

Toto kulinárske dielko vytvorili Maroš Hreško a František Lipka, študenti SOU SD Jednota v Prešove, na Gril párty 2004.

-

Morské ražniči na kôpre

Potrebujeme:
400 g krevety (nelúpané), 600 g losos, kôpor, olej, cesnak, citrónová šťava, biele korenie, biely jogurt, kyslá smotana, kečup, bylinkový dressing, zemiaky, vajcia

Postup:
Mäso z lososa narežeme na väčšie kocky. Napicháme na ražeň striedavo s krevetami a vložíme do marinády, ktorá sa skladá z oleja, citrónovej šťavy, kôpru a cesnaku. Necháme odstáť v chladničke 24 hodín. Následne ražniči grilujeme. Ako prílohu podávame čerstvú zeleninu a špeciálne zemiaky s vajciami.

Dobrá rada: Zo zemiakov odkrojíme vrch, vydlabeme vnútro so špeciálnou lyžičkou a vložíme doň surové vajce. Celý takýto zemiak obalíme v alobale a dá sa to zhruba 30 minút do pahreby.

Mladí prešovskí kuchári Róbert Kazimír a Jozef Komloš, v čase Gril párty 2014 boli žiaci SOU SD Jednota v Prešove, pripravili túto kulinársku špecialitku s krevetami a lososom.

 
11.7.2014 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 5372 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS