frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/1396/kapustove_hody.html

Kapustové hody

Keď treba vyprázdniť sud: Mačanka, polievka a najmä halušky z kyslou kapustou.

Kapustové hody
Kapustové hody
Tento trojrecept vznikol tak, že bolo načase vyprázdniť zvyšok kyslej (kvasenej) kapusty zo suda, aby bol pripravený na tohoročnú novú várku.

Takéto kapustové hody sa podarili. Recepty sú orientačné, využiť sa dajú rôzne suroviny z chladničky či špajzde. Niektoré (podobné) recepty sa už na tejto stránke objavili, ale minimálne skvelé halušky (strapačky) s kyslou kapustou tu majú premiéru.

Rýchla kapustová polievka (kapustnica, zelňačka)

Dáme variť jušku, kapustu, dolejeme trochu vody. Pridáme sušené huby, ktoré predtým namočíme a varíme, kým nezmäknú huby a kapusta. Do hrnca dáme na kolieska nakrájanú klobásu, aspoň dva druhy.
Pridáme zápražku – na panvici ju spravíme z oleja, hladkej múky a červenej papriky.
Potom polievku ešte povaríme asi tak 10 minút a vypneme.

Iný recept: https://www.frenky.sk/clanok/824/sviatocna_kapustnica.html

Jednoduchá mačanka

Opäť dáme variť jušku (môžeme doliať trošku vody). Pridáme za hrsť sušených húb, premytých v horúcej vode cez sitko. Keď zovrie, tak ju osolíme (môžeme dať aj vegetu) a ocukríme. V mlieku rozhabarkujeme hladkú múku. Zahustíme tým mačanku a na koniec pridáme celú šľahačkovú smotanu (33 %).
Na vrch ide cibuľka opražená na oleji. Podávame s chlebom, ktorý namáčame v mačanke.

Iný recept: https://www.frenky.sk/clanok/1381/macanka.html

Halušky s kyslou kapustou (strapačky)

Majsterštyk týchto kapustových hodov sú halušky s kyslou kapustou.

Očistené zemiaky nastrúhame na najjemnejšom strúhadle alebo rozmixujeme.

Pridáme múku (dáva sa hladká, ale môže byť aj polohrubá - tuto nám hladká došla, tak sa dala aj polohrubá a bola to v pohode kombinácia), soľ, premiešame, aby lyžica stála – cesto nemá byť ani husté, ani riedke.

Do vriacej vody nahádžeme halušky cez sitko (haluškovač), premiešame a hrniec prikryjeme.
Keď vyjdú hore, treba ešte raz premiešať a keď druhý raz vyjdú hore, môžeme sporák vypnúť a preliať ich.
V hrnci medzitým podusíme kyslú kapustu. Na panvici s
pražíme slaninu, ideálne takú riadne prerastanú.
Halušky dáme do kapusty, pridáme slaninu, to celé dobre dokopy premiešame.

 
4.11.2021 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 2346 krát