Guľáš z diviaka
Klasický recept na divinový guľáš, základ tvorilo tentoraz mäso z diviaka.
Malo som v mrazničke kus mäsa z diviaka a takto som s ním naložil. Podobne možno spracovať prakticky akúkoľvek divinu.
Potrebujeme:
Mäso – divinu, lečo, soľ, čierne korenie, korenie na divinu, borievky (roztlčené), worchester, slnečnicový olej, bravčová masť, 4 cibule, 4 strúčiky cesnaky, červené víno, domáci kečup
Využiť môžeme aj guľášovú pastu, sójovú omáčka, kečup, pretlak, chili korenie, hlivy...
Postup:
Mäkké mäso ponoríme na dve hodiny do studenej vody, potom vyberieme, vyžmýkame, vodu vylejeme a celý proces zopakujeme. Mäso sa tak zbaví možného zápachu a krvi.
Nakrájame ho na kocky a dáme do pácu z oleja, nadrobno nakrájanej cibule a cesnaku, worchestra, soli a korenia. Aspoň na hodinu, ideálne na noc.
Na panvici rozohrejeme horúcu masť a dáme na ňu 3 nakrájané cibule plus zo 3 strúčiky cesnaku. Keď je cibuľa hnedastá, dáme do panvice mäso z pácu (a s pácom) a na prudkom ohni ho za občasného miešania necháme zatiahnuť, oheň stíšime a necháme ho takto 5 – 10 minút podusiť.
Potom ho podlejeme – troškou vody, alebo tiež červeným vínom (ja som dával neskôr) a dusíme na miernom
ohni. Občas premiešame, dusíme zhruba dve hodiny, po čase pridáme aj lečo, dali sme i domáci kečup.
Po zhruba dva a polhodinovom dusení guľáš zredukujeme – chvíľu povaríme bez pokrievky, aby sa odparila voda.
Z toho vznikne omáčka – hustotu si odkontrolujeme (ak treba zriediť, pridáme ešte troch a vína).
Podávame s knedľou.